woensdag 17 november 2010

Ouderavond

O jee, we hebben onze eerste ouderavond op 18 November. De juf van Jackie, Miss Aguirre, zal ons dan inlichten over “our child’s schoolwork and progress”. Het hele schoolsysteem is allemaal erg strak georganiseerd hier. Drie dagen voor de afspraak krijg je een telefoontje of je de ouderavond niet vergeten bent. En op de dag zelf volgt nog een herinnering per SMS. Vorige week moest Jackie naar de tandarts en kreeg ik 10 minuten later van haar school een bericht, voorgelezen door een computer, dat Jackie vandaag absent was op school. Alles geautomatiseerd, en vertrouwd want de tandarts & dokter hebben precies hetzelfde systeem.

Het is overigens wel leuk om te zien hoe een lagere school hier in elkaar zit want dat verschilt nogal van Nederland. Allereerst wordt het geleid als een bedrijf, compleet met board, executive committee etc. De Principle staat aan het hoofd en heeft veel aanzien. Niet alleen van de kinderen maar ook bij ouders wordt de principle gezien als iemand waarvoor je veel respect moet tonen. Naast de Principle heb je natuurlijk de docenten en daarnaast heb een hele waslijst aan functies die ik nog nooit op een Nederlandse lagere school gezien heb:

  • Librarian/Bibliothecaris (Connie Baker)
  • Resource manager (Josh Bellinger)
  • Cook (Rene Brensdal)
  • Cook’s helper (Sherry Bowne)
  • Instructional Coach (Sherran Croy)
  • Safety Patrol (Sheri Hanson)
  • Nurse(!) (Annie Hetzel)
  • Psychologist (Mary Nassif)

Een belangrijk onderdeel van een Amerikaanse school is de “Parent-Teacher Association” (PTA) die bestaat uit ouders die allerlei activiteiten voor hun rekening nemen (Art, Carnival/BBQ, Field Days, Fundraisers, Recognition Programs & Awards, Newsletter, Movie nights, Website, Commerce(!) zoals Hazelwood Mustang kleren & petjes en natuurlijk het befaamde Jaarboek waarbij iedere klas een jaaroverzicht (en dat ziet er echt TOP uit). Ook de PTA opgezet als bedrijf, met President, VP, Treasurer en Secretary Smile.