zaterdag 2 oktober 2010

Slim kind (deel 2)

De eerste dagen van Jackie’s nieuwe schooljaar waren een ramp. Na een probleemloze eerste dag wilde ze op dag 2 (en 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10) niet meer naar school. Of wij niet even met Mrs. Andrews konden bellen, de oude juf van de Newcastle Elementary. Het systeem hier in Amerika werkt echter met schooldistricten. Je moet naar de public school in het district waar je woont en sinds de verhuizing wonen we in een ander district. Jackie moet daardoor naar een andere school: Hazelwood Elementary.

De school zelf is spliternieuw en superdeluxe. Maar het was geen “Newcastle Elementary”. Als ware dramaqueen maakte ze hiervan een enorm probleem. De ene dag was ze ontroostbaar omdat ze geen tikkertje mocht spelen op het schoolplein (in typisch Amerikaanse stijl werd dit als “te gevaarlijk” bestempeld omdat kinderen kunnen vallen of tegen elkaar kunnen oplopen). De andere dag was ze ontstemd omdat ze huiswerk moest maken (wat in de kleuterschool vorig jaar niet hoefde). En ook het feit dat ze aan een tafel zat met 2 andere kindjes in plaats van 3 was genoeg reden om de school niet leuk te vinden.

Ik had een plan bedacht om haar snel wat nieuwe vriendinnetjes te geven. Het plan was dat Jackie een “Girl-Pack” zou beginnen. Meisjes op haar school konden lid worden van de “Pack” en dan zouden ze in de pauze allemaal met elkaar spelen. De enige regel was dat ze niemand mocht weigeren. Zo gezegd, zo gedaan. De volgende morgen was Jackie in een opperste best humeur en ze had zelfs zin om naar school te gaan. Toen ik die avond thuiskwam vroeg ik hoe het was gegaan met “The Girl Pack”.

“Goed” antwoordde ze en ze noemde in een adem een hele lijst verbeterpunten op:

“Het probleem is dat niemand begrijpt wat een “pack” is. Daarom noem ik het vanaf nu Group, want dat snapt iedereen gelijk.
De girl-group heeft nu al 4 leden. Maar ik heb gemerkt dat het veel beter is om een Hello Kitty-group te maken. Daar zijn nu al 9 meisjes lid van. O ja, en morgen ga ik een Princess-group beginnen. Volgens mij wil IEDEREEN daar bij horen!”

Ik bracht haar de volgende dag naar school en was nog geen seconde op het schoolplein toen een meisje aan Jackie vroeg of ze lid mocht worden van de group. “Welke group?” vroeg Jackie alsof ze een populair artikel verkocht. “De girl-group of de Hello Kitty group?”. Uiteindelijk werd het meisje het eerste officiele lid van de nieuw gevormde Princess-group.

Heb overigens nooit meer een klacht of wanklank gehoord over haar nieuwe school…