maandag 1 november 2010

Everyone is a winner

Amerikanen staan erom bekend veel zelfvertrouwen te hebben. Voor een Amerikaan kan alles, en ze vooral: hij of zij kan alles.

Misschien komt dat wel omdat kinderen in Amerika bij alles complimenten krijgen. Ook al verpruts je het als kind compleet, dan nog zal een Amerikaanse volwassenen je aanmoedigen met “Good Job!, “Way to Go!” of “You can do it!”. Je hoort dat echt overal. Op school, tijdens het sporten en zelfs gewoon op straat waar wildvreemden Jackie of Marcus complimenteren als ze iets proberen.

Ook de testen die Jackie van school meeneemt staan volgeschreven met complimenten: “You are a rock star!” of “Amazing job!”. Zelfs als ze zich heeft vergist in de letters ‘b’ en ‘d’ zijn de kritieken lovend.

Sinds kort heeft Jackie iedere zaterdag les op een Nederlandse school en een van de eerste activiteiten die de school organiseerde was een tekenwedstrijd. Jackie is de hele dag bezig geweest met de mooiste tekening die ze kon maken. De prijsuitreiking werd echter op z’n Hollands gedaan: een nummer 1, 2 en 3, that’s it! Niets mis mee als je het mij vraagt maar Jackie was ontroostbaar. Ze is natuurlijk alleen maar gewend om een complimentje te ontvangen of genoemd te worden. Hier echter niets van dat alles. Welcome in the real world Smile.