woensdag 1 september 2010

Back to School

Vandaag is Jackie’s eerste dag als First Grader!!! Ze is de kleuterschool (Kindergarten) ontgroeit en gaat op voor de First Grade. Klink niet heel gewichtig maar Jackie ziet het als een enorme stap in haar ‘schoolcarriere’. Ze is nu een First Grader en dat brengt status met zich mee. In het begin zag ze er tegenop. Ze kon eergisteren niet slapen en wilde niet naar school maar thuis blijven.

Ik vertelde haar een verhaal dat Joeri stelselmatig tranen met tuiten huilde als hij naar school moest. Hij was dan onttroostbaar. Maar als we hem aan het eind van de middag weer ophaalde dan huilde hij weer. Dit keer omdat hij wilde blijven spelen met z’n nieuwe schoolvriendjes. Het verhaal hielp. Jackie moest lachen en vroeg me welke vrienden ik allemaal gemaakt had op school. Ik somde de lijst op: Chris, Renzo, Joris, Maarten, Allan en nog veel meer. Heel vreemd hoe snel een kind van gedachte verandert. Vanaf toen wilde ze naar school. Gisteren ging ze uit zichzelf vroeg naar bed omdat ze niet kon wachten om naar school te gaan!

Wat ook wel geholpen heeft is de “Meet and Greet” die scholen hier organizeren. Je kan dan twee dagen voordat de school begint de school van binnen bekijken en kennis maken met je juf of meester. Ook leer je de klasgenoten kennen waarmee je een tafel deelt. Dat is wel handig want Jackie zit dit jaar op een nieuwe school: Hazelwood Elementary. Dit komt omdat ze in Amerika werken met schooldistricten. De plaats waar je woont bepaalt naar welke school je kinderen gaan. Onze recente verhuizing zorge er dus voor dat we in een nieuw schooldistrict uitkwamen. Niet dat het heel veel uitmaakt overigens. In Amerika is het de regel dat de klassen elk jaar door elkaar gehusseld worden dus de kans dat je met je maatjes van vorig jaar in een klas komt is nihil.

Het schooldistrict systeem in Amerika is overigens een belangrijke reden voor ouders om een huis in een bepaalde buurt te kopen. De kinderen kunnen dan naar een school die goed aangeschreven staat. In typisch Amerikaanse stijl worden alle mogelijke statistieken van scholen bijgehouden. Zo kan je precies zien wat de nationaliteiten, teacher-child ratio’s, gemiddelde examenscores zijn (vanaf 3rd grade). Zelf de crime-rate in de omgeving wordt bijgehouden!

Hazelwood Elementary Stats (vs. school district):

496 leerlingen
25 leraren
20 studenten per leraar/klas:
image

image

image

image

 

Vorige week kregen we een uitgebreide brief met alle details omtrent de school, het bussysteem etc. En gisteren kreeg ik een zogenaamde “robo-call” van de Principal van Hazelwood Elementary. Net zoals dat gebeurt voor elke dokter- of tandartsafspraak wordt je een dag van te voren gebeld om je te herinneren dat je morgen een afspraak hebt, op welke tijd en waar. Zo ook hier:

“Hello Hazelwood Mustangs, welcome to the 2010 school year! We would like to inform you that school season starts tomorrow. Bla, Bla, Bla. Ze eindigd met een slagzin: “Striving for Excellence Everyday, That's the Mustang Way!”…
Ook heel Amerikaans Smile