dinsdag 24 augustus 2010

Gefeliciteerd Windows 95!

    

Precies 15 jaar geleden -op 24 augustus 1995- introduceerde Microsoft Windows 95. Het was een van de belangrijkste en meest succesvolle producten in Microsoft’s geschiedenis en zorgde voor een revolutie op de PC. PC’s destijds waren i386 machines die 32-bits waren. De besturingssystemen MS-DOS en Windows 3.1 waren echter 16 bits en maakten niet optimaal gebruik van de mogelijkheden. IBM had een concurrerende besturingssysteem OS/2, dat wel 32-bits was maar te groot en log om goed te kunnen werken op de hardware destijds. Bovendien was OS/2 slechts beperkt compatible met bestaande MS-DOS en Windows software.

Windows 95 was een snel en licht 32-bits besturingssysteem dat veel nieuwe mogelijkheden bood, zoals een grafische bediening, het start menu en de taakbalk, ‘pre-emtive’ multitasking, plug & play, lange bestandsnamen, eenvoudig networking, MSN (destijds opgezet als een concurrent van Internet) en de allereerste Internet Explorer (versie 1.0 die verkrijgbaar was via het Plus Pack).

Die dag in Nederland moest ik vroeg m’n bed uit om te helpen met de lancering bij radio Correct in Rotterdam. Ik arriveerde om 7 uur ‘s ochtends en trof een rij aan van tientallen mensen die voor de gesloten winkel aan het wachten waren om Windows 95 te kopen. Sommige hadden een slaapzak bij zich! Het werd een compleet gekkenhuis,niet alleen in Rotterdam maar over de hele wereld. Het was tevens de eerste keer dat Microsoft in Nederland het journaal haalde. De lancering van Windows 95 was een hoofdonderwerp in het NOS en RTL4 journaal en andere nieuwsstations over de hele wereld.

Happy birthday Windows 95!