zondag 22 augustus 2010

2 x 32 = 3 x 23

Na een leuke 2 weken in Nederland ben ik weer op weg naar huis. Helaas lukte het niet meer om dezelfde terugvlucht als Hilde te boeken. Dat was oorspronkelijk wel het plan want dan kon ik haar helpen met de kids. 10 uur vliegen met kinderen van 6 en 2 is namelijk geen pretje. Het pakte echter compleet anders uit. Hil vliegt nu alleen met de kids terug op woensdag. In economy class. Voor mij was het kostentechnisch een interessantere optie om Business Class terug te vliegen. Wat een goede beslissing. Ik zit hier nu in een grote comfortabele stoel met champagne en lekker eten (het eten bij Delta is perfect in de Business Class). Arme Hil.

Hil heeft wel de mogelijkheid aangegrepen om mij als een pakezel op te zadelen met zo veel, en zo zwaar mogelijke koffers. In Business Class mag je namelijk meer meenemen. Hoeveel meer verschilt per maatschappij. Het probleem is echter dat KLM en Airfrance recentelijk een joint venture hebben afgesloten met Delta maar het blijkt in de praktijk dat de veschillende joint venture partners nog niet helemaal geintegreerd zijn. Voorafgaand aan de reis heeft Hilde daarom de websites van KLM, Airfrance en Delta geraadpleegd om te zien hoeveel koffers en hoeveel kilo per stuk je mag meenemen in Business Class:

Hil dacht dat ik met KLM vloog en heeft me 3 koffers van 23 kilo meegegeven. Ik vloog echter met Delta. Het resultaat is complete chaos bij de incheck balie. Ik check mijn 3 koffers van 23 kilo in en krijg van de baliemedewerkster te horen dat ik moet bijbetalen.
“U mag slechts 1 koffer van 23 kilo meenemen” zegt ze. Ik geef aan dat ik Business Class reis waarop ze zichzelf corrigeert: “in dat geval zijn het 2 koffers van 23 kilo”. Ik vertel haar dat Hilde het allemaal heeft uitgezocht en het volgens haar 3 koffers van 23 kilo zijn. “Dat is bij KLM, u vliegt nu met Delta”. Voor de zekerheid vraagt ze het aan een collega. De collega kijkt ons aan alsof ze een examenvraag moet beantwoorden . Na lang denken komt het bevrijdende antwoord: “2 koffers van 32 kilo”.

Het toelaatbare gewicht is opeens omhoog gegaan van 23 naar 32. Ik zit echter met 3 koffers van 23 kilo dus dat is een probleem. Een andere collega wordt om hulp gevraagd. Zij blijkt een rekenwonder: “2 koffers van 32 kilo is hetzelfde gewicht als 3 koffers van 23”  (voor de niet-hoofdrekenaars onder ons: dit klopt voor geen meter). Ondertussen is de baliemedewerkster de wanhoop nabij. “We mogen geen fouten maken” zegt ze. Ze vraagt het aan nog een andere medewerker. “4 koffers van 23 kilo” zegt die zelfverzekerd. Plotseling zijn het 4 koffer maar het gewicht is terug naar 23 kilo. Iedereen is verbaasd. Mijn koffers mogen mee zonder boete. Overigens was het juiste antwoord “3 koffers van 32 kilo per stuk” maar die combinatie had niemand geraden.