maandag 10 mei 2010

Jackie bij de tandarts

Ik heb nul gaatjes, Joeri heeft nul gaatjes, m’n opa had nul gaatjes. Jackie is net vijf jaar oud en heeft 4 gaatjes!!! Heeft ze van Hil denk ik… Ze moet in iedergeval naar de tandarts om haar gaatjes te laten vullen. Dat is heel zielig aan de ene kant, maar aan de andere kant is het en goede les dat ze niet zoveel moet snoepen. De tandarts hier in Amerika is een volledige commerciele aangelegenheid. Nog voordat je kind een gaatje heeft wordt ze uitgenodigd bij de tandarts om haar “tanden te tellen”. Het is allemaal bedoeld om ervoor te zorgen dat je kind geen angst heeft voor de tandarts.

Het gaat nog verder want er zijn speciale kindertandartsen die alleen maar kinderen doen. Als je binnenkomt zie je dat gelijk aan de computerspelletjes, de speelapparaten en de kinderinrichting. De hele manier waarop ze Jackie gerust stellen is erg indrukwekkend. Zonder het erg te vinden gaat Jackie aan het lachgas, wordt er een klem in haar mond gestopt en begint de tandarts met boren. Van alles wordt een spelletje gemaakt. Het lachgas is vloeibare limonade, de klem is om ervoor te zorgen dat ze niet op de vinger van de tandarts bijt (Jackie moet lachen als hij het voordoet), de bril is voor superzicht en de boor is gewoon een dure tandenborstel. Je voelt geen centje pijn, zelfs niet bij de verdovingsprik, want voordat de tandarts haar een prik geeft wordt haar tandvlees verdoofd met een “geheime kauwgom”. Tijdens de behandeling kan Jackie kiezen uit verschillende tekenfilms die ze kan bekijken op de monitor boven haar hoofd. Ze kan zelfs haar eigen SpongeBob DVD meenemen!

Tijdens Jackie’s eerste afspraak werden twee gaten gevuld. Na afloop dacht ik dat ze haar lesje wel geleerd had. Ik bood haar snoep aan omdat ze niet gehuild had, in de veronderstelling dat ze nooit meer een snoepje wilde aanraken. Het tegendeel was waar. “Als je weer snoep eet dan moet je weer naar de tandarts, wil je dat?“ vroeg ik. Jackie antwoorden dat het haar allemaal niet veel uitmaakte. “Je voelt toch niets” zei ze. Misschien toch niet zo’n heel gek idee om angst voor de tandarts te zaaien…

Foto’s hier: klik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten