zaterdag 3 april 2010

Bionic Augmentation

Bionisch oogIk voorspel dat mensen in de toekomst vrijwillig ledematen willen laten vervangen door kunstmatige implantaten. Over 10 tot 20 jaar zal er een markt zijn voor bionische ledematen. Bijvoorbeeld je ogen laten vervangen door bionische ogen om beter te kunnen zien. Of je trommelvlies vervangen door een digitaal trommelvlies om beter te kunnen horen. Een soort volgende stap van plastische chirurgie. De technologie bestaat al maar staat nog in de kinderschoenen.

Een Australisch bedrijf heeft vandaag het eerst bionische oog aangekondigd. Het oog heeft momenteel een lage resolutie van 36x36 pixels en geeft beelden weer in zwartwit maar het is een begin. De eerste digitale camera’s hadden vergelijkbare limitaties. Dit soort technologische alternatieven zullen op termijn superieur zijn aan natuurlijke ledematen en bieden dan beter zicht, een beter gehoor, superieure armen & benen, sterkere spieren  en onbreekbare botten.

Oscar Pistorius-2.jpg

Nu al zijn er gehandicapte atleten die door middel van “Bionic Human Augementation” bijna even snel kunnen rennen als “gewone” atleten. Oscar Pistorius is zo’n atleet. Als baby verloor hij beide benen. Door middel van een protese kan hij nu zo snel rennen dat hij zich wilde kwalificeren voor de Olympische Spelen (en dan bedoel ik niet de Paralympics). De “International Association of Athletics Federations” of IAAF sloot hem echter uit van deelname. De reden? De protese benen van Pistorius waren volgens de IAAF beter dan “gewone benen” en gaven hem een oneerlijk voordeel t.o.v. van niet-gehandicapte atleten.

Het bedrijf achter deze technologie is Ossur. Zij hebben een fascinerende toekomstvisie waarbij bionische proteses veruit superieur zijn aan menselijke ledematen. Vandaag de dag kan de Ossur Power Knee bijvoorbeeld al meer gewicht tillen dan een menselijke knie. De bionische spier waar Ossur aan werkt levert meer kracht dan een menselijk spier en verzuurt niet bij inspanning.

De mogelijkheden van bionic augementation zijn oneindig. Het zou wel handig zijn als ik m’n digital camera kan thuislaten en gewoon foto’s kan maken met m’n oog. Als iemand nou nog een ingebouwde telefoon in m’n oor uitvindt dan ben ik helemaal klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten