woensdag 20 januari 2010

Hyves vs. Facebook… een kwestie van tijd…

13-200x200

Facebook neemt langzamerhand de wereld over. Sinds we in Amerika wonen gebruik ik het ook en ik heb gemerkt dat het prettiger werkt dan Hyves. Facebook lijkt technisch beter in elkaar te steken. Je status updaten, reageren, foto’s en video’s uploaden, het gaat allemaal makkelijker, vloeiender en gelikter. Vergelijk bijvoorbeeld de kwaliteit van video’s op Hyves vs. Facebook. Daarnaast ziet Facebook er in mijn ogen professioneler uit. Simpele kleuren en weinig tierelantijn. Het heeft nog het meest weg van een soort sociale netwerk variant van Google: Simpel, Clean.

En ik ben duidelijk niet de enige. De laatste tijd krijg ik steeds meer uitnodigingen van Nederlandse ‘Hyves vrienden’ die me uitnodigen voor Facebook. Het probleem waar Hyves mee te maken lijkt te hebben is dat sommige mensen denken dat Hyves “uit” is of dat ze Hyves “ontgroeid” zijn. Het is moeilijk vechten tegen zo’n perceptie. Een soort “Breezer effect”, waar het  eens zo populaire drankje Barcadi Breezer tegenwoordig alleen maar geassocieerd wordt met dronken tienermeisjes.

thumbnailCAD8EW56Zonde, want ik gun Hyves het succes meer dan Facebook. Op het eerste gezicht lijkt er niet zo veel aan de hand voor Hyves. De site is met ca. 7 miljoen unieke bezoekers per maand de nummer 2 meest bezochte website van Nederland (na Google). Facebook sluit de rij op nummer 10 (zie de top 10 hier). 
De massa in Nederland zit nog steeds bij Hyves maar de groei van Facebook is zorgwekkend.

In December 2008 had Hyves 5.8 miljoen unieke bezoekers tegen 796.000 voor Facebook. In July 2009 groeide het aantal unieke bezoekers op Hyves met 23% tot 7.1 miljoen. In dezelfde tijd steeg Facebook tot 1.9 miljoen unieke bezoeker, een groei van 138%! Facebook groeit daarmee 6x zo snel dan Hyves in de eerste 6 maanden van 2009!

thumbnailIk zou behoorlijk nerveus worden bij het zien van deze groeicijfers. Vooral als je bedenkt dat Facebook kan profiteren van zijn wereldwijde succes en schaalgrootte terwijl Hyves min of meer beperkt is tot de 16 miljoen inwoners in de Nederlandse markt. Facebook heeft wereldwijd meer dan 300 miljoen(!) actieve gebruikers. Die grootte zorgt voor een netwerkeffect waar moeilijk tegen te concurreren is. Momenteel zijn er ca. 350.000 “Facebook-applicaties” beschikbaar. Er 15.000 apparaten, toepassingen of websites die een koppeling hebben met Facebook. Maandelijks gebruiken 65 miljoen(!) mensen Facebook via hun Mobiel. Facebook is geintegreerd in iedere Xbox 360 of PlayStation 3 spelcomputer en Bing en Google gaan binnenkort Facebook resultaten opnemen in de zoekresultaten.
Dezelfde integratie is voor Hyves nagenoeg onmogelijk.

Hyves heeft de laatste tijd wat veranderingen doorgevoerd om het tij te keren. De site is aangepast om er minder kinderachtig en ‘strakker’ uit te zien. Ook werd de homepage op de schop genomen. Beide veranderingen zijn bijna direct gekopieerd van Facebook. Het was naar mijn mening ook hoog nodig maar het is volgens mij niet genoeg om Facebook te stoppen. Ik denk dat Facebook net zo snel en onverwacht de koppositie van Hyves overnemen zoals Google dat enige jaren terug ook deed met de toenmalig marktleider in Nederland op het gebied van search: Ilse.nl. Iedereen voorspelde dat Nederlanders de voorkeur zouden geven aan een Nederlandse zoekmachine maar het tegendeel bleek waar. Nu denkt men dat Nederlanders trouw zullen blijven aan Hyves omdat het social networking een “echt Nederlande sausje geeft”. Ik ben bang van niet. Kijk naar voormalige marktleiders zoals Ilse of Startpagina

Ik geef Hyves nog 3 jaar.

Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten