donderdag 3 december 2009

Sinterklaas bestaat niet (meer)

Sinterklaas bestaat niet. En als Nederland zo doorgaat dan bestaat de traditie van Sinterklaas binnenkort ook niet meer. Ik kan het toevoegen aan het lijstje met voorbeelden die ik vorig jaar samenstelde hoe Nederland stapje voor stapje haar cultuur en identiteit kwijtraakt (zie hier).

Dit jaar had Sinterklaas bij aankomst in Amsterdam geen kruis op zijn mijter maar het embleem van Amsterdam! Dit alles om de verschillende geloven te respecteren. Volgens het organizatie committee is Amsterdam “multi-etnisch” en moet Sinterklaas een “universele figuur” zijn. Triest.

Zoek de verschillen:
01sint1_3 sinterklaas-2007-9190 
Sinterklaas in Amsterdam (2009)…                                Sinterklaas buiten Amsterdam…

Toen het kabinet gevraagd werd waarom de christelijke afkomst van Sinterklaas verborgen werd,  antwoordde men: “Het kabinet heeft in de Bijbel geen Zwarte Pieten, schimmel, pepernoten of stoomboot kunnen ontdekken. Deze essentialia van het sinterklaarsfeest zijn kennelijk niet aan het christendom ontsproten”

Nee, natuurlijk niet! Sinterklaas is jaren na het ontstaan van de Bijbel geboren, daarom is er niets over geschreven in de Bijbel. Bovendien was hij een bisschop, vandaar die mijter met een kruis op zijn hoofd. Nu is de grap dat de mijter ook een religieus symbool is (zie hier). Hopelijk komt het organizatie committee van Amsterdam daar niet achter, want anders wordt de goedheiligman volgend jaar voorzien van een petje. Alles in het belang van de multiculturele samenleving!

Wij gaan dit weekend Sinterklaas vieren in Seattle. Er worden 250 kinderen verwacht van allerlei verschillende nationaliteiten en geloven, en niemand zal zich druk maken om religieuze uiterlijke kenmerken. Echte integratie heb je pas als je elkaars geloof en cultuur kan respecteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten