zondag 29 november 2009

Die arme crimineel…

Ik heb wel eens mijn beklag gedaan over de achterlijke verlofregels voor gevangenen in Nederland waar de meest gevaarlijke idioten verlof krijgen omdat hun kind geboren is, omdat ze zich in de gevangenis een tijdje goed gedragen hebben of omdat ze terminaal ziek zijn.

ADDITION WA Officers Shot michael-dale-huckabee Maar nu blijkt dat het in Amerika niet veel beter is gesteld! Hier hebben ze er echter een commercieel sausje aan gegeven. Voor een borgtocht kan je tijdelijk je vrijheid kopen. Pastoor Mike Huckabee (die toevallig ook kandidaat was in de race om het presidentschap) had medelijden met gevangene Maurice Clemmons en veranderde zijn straf van meer dan 100 jaar(!) gevangenis in vrijlating onder parole.

Hij deed dit ondanks dat de man een waslijst aan delicten op zijn naam had staan zoals robbery, residential burglary, burglary/property theft, aggravated robbery, weer burglary/property theft, handgun possession on school property, weer robbery, assault on a police officer, rape etc.

Maagoed, de arme crimineel was 16 toen hij zijn misdaden beging en had naar eigen zeggen zijn leven gebeterd. Dat bleek echter niet tijdens zijn parole waar hij wederom een zwaar misdrijf beging (beroving met geweld) en daardoor weer in de gevangenis belandde. Maar in plaats van een continuering van zijn 100+ jaar gevangenisstraf werd hij na 3 jaar wederom vrijgelaten onder ‘parole’ met een borgtocht van $150.000. Vrijheid is te koop. Helaas besloot Maurice Clemmons dit keer om tijdens zijn ‘parole’ 4 politieagenten neer te schieten in de buurt van Seattle... 

Het blijft voor mij een groot raadsel waarom de de meest zwaar gestoorde criminelen (in Nederland en Amerika) uberhaupt in aanmerking komen voor verlof of ‘parole’? Misschien is dit een goed moment om die achterlijke regeling eens compleet op de schop te nemen. Om te beginnen door een procedurestap toe te voegen: als er dan toch een of ander zweefhoofd is die denkt dat een zware crimineel verlof verdient of zelfs in vrijheid gesteld moet worden, geef dan tenminste de slachtoffers (of nabestaanden) het vetorecht om zo’n beslissing te blokkeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten