zondag 18 oktober 2009

Skimmen

Ik werd net gebeld door ‘fraud protection service’ van mijn bank. Mijn pinpas is ‘geskimmed’ en de daders zijn nu overuren aan het maken om zo veel mogelijk te kopen in zo’n kort mogelijke tijd. Iemand in Mexico heeft vandaag met een kopie van mijn debitcard (Amerikaanse pinpas) een etentje betaald ($30) en heeft daarna nog wat kleding ($307) en een LCD TV ($995) gekocht!

En wat is nou de grap? De enige keer dat ik mijn pinpas in de afgelopen periode gebruikt heb was tijdens mijn bezoek in Nederland deze week! Je betaalt hier in USA immers alles met creditcard.

Afgelopen dinsdag had ik met vrienden afgesproken om in Laren wat te gaan eten. Op NS Station Schiphol kocht ik een enkele reis naar Naarden-Bussum bij een kaartjesautomaat. Ik vond het al wat vreemd dat de automaat mijn pas tot twee keer toe weigerde terwijl de pas later bij een medewerker aan het NS loket wel gewoon werkte. Dit artikel op Wikipedia verklaart echter alles:

In Nederland werd in 2007 voor 15 miljoen euro schade geleden door skimming. In 2008 steeg het aantal gevallen van pinpasfraude fors. Skimmers hadden het in 2008 vooral op kaartjesautomaten op NS-stations voorzien.

In 2008 kwamen alleen al bij de Spoorwegpolitie tot november 2008 500 meldingen van skimming bij kaartautomaten van de NS binnen. De meeste daders bleken uit Roemenië te komen en kwamen vaak speciaal voor het skimmen naar Nederland. In de landen rond Nederland zijn passen vaak al voorzien van een 'slimme chip', vandaar dat skimmers uitwijken naar Nederland waar de passen nog voorzien zijn van een magneetstrip die makkelijker te kopiëren is. Medio 2008 werd geschat dat er tussen de 9000 en 11000 Oost-Europese criminelen actief waren in Nederland, deze criminelen houden zich o.a. bezig met skimmen.

bron: Wikipedia (link)

Goed opletten dus als je de volgende keer een treinkaartje koopt!

2 opmerkingen:

  1. Dit is algemeen bekent helaas. Koop zoveel mogelijk aan een loket en als een machine weigert meteen de spoorwegpolitie bellen. Je kan er donder opzeggen dat je dan geskimmed bent... Of geld pinnen aan een automaat en meteen je pas laten blokkeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik woon hier net een jaar en voel me nu al als zo'n Amerikaanse toerist die zich laat bedonderen bij zijn eerste de beste bezoek aan Amsterdam... :-)

    Overigens wel gek dat ze er zo weinig aan doen als dit zo "algemeen bekend" is! (bijv. extra controle van de NS kaartjesautomaten, pinpassen voorzien van een chip etc.)

    BeantwoordenVerwijderen