donderdag 1 oktober 2009

Pledge of Allegiance

Vandaag verraste Jackie ons door aan tafel spontaan de “Pledge of Allegiance” op te ratelen. De Pledge is een loyaliteitsverklaring aan de Verenigde Staten van Amerika. Publieke scholen zijn wettelijk verplicht om aan het begin van iedere schooldag de Pledge af te leggen. Alle kinderen lezen dan gezamelijk de verklaring op. Ze doen dat staand bij de Amerikaanse vlag terwijl ze hun rechterhand op hun hart leggen. Behalve op scholen wordt de Pledge ook afgelegd tijdens lokale overheidsvergaderingen en bij sommige sportevenementen.

Het viel me op dat veel Nederlanders die ik hier sprak het allemaal wat overdreven vinden. Ik ben het daar niet mee eens. Met de enorme multiculturele samenleving die je hier in Amerika hebt is de Pledge een manier om eensgezindheid te realiseren. Het valt in dezelfde categorie als het afspelen van het volkslied bij iedere sportwedstrijd. Het is opvallend dat Amerikanen, ongeacht hun afkomst, oprecht trots zijn op hun land. Als het aan mij ligt wordt dit vandaag nog ingevoerd in Nederland. Mijn voorstel voor de Nederlandse Pledge: Andre Hazes, “Wij houden van Oranje”
:-)

Zie hieronder Jackie’s Pledge:

"I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."

“I am a Newcastle Lion, I have greatness inside of me. I will use my greatness to be the best that I can be”.

2 opmerkingen: