donderdag 24 september 2009

Boeing Factory Tour

Boeing_logo-2008 
Seattle en omstreken staat natuurlijk bekend als de omgeving van Boeing. Ongeveer alle Boeing vliegtuigen die er rondvliegen worden hier gebouwd. Gisteren konden we al wat foto’s maken van de 737 fabriek in Renton en vandaag reden we naar Everett voor de officiele Boeing Factory Tour.

Ik kan het in 1 woord omschrijven: waanzinnig!

Boeing_Everett_Plant

De Boeing Factory in Everett is volgens het Guinness Book of Records het grootste gebouw ter wereld. Hier worden de 747, 767, 777 en de nieuwe 787 gebouwd. Je moet het echt met eigen ogen zien om te bevatten hoe groot het is. Camera’s zijn steng verboden in de fabriek dus ik zal een andere vergelijking geven: dit gebouw is zo groot dat heel Disneyland California erin past! Het is zo groot dat er een eigen klimaat ontstond toen het opgeleverd was. Bij het plafond begonnen zich wolken te vormen waardoor er kans was op een lokaal buitje… binnen!

Nog wat feitjes:

  • Er werken 30.000 mensen in de fabriek en het werk gebeurt 24 uur per dag in 3 shifts
  • De fabriek heeft z’n eigen brandweer, security, medische kliniek, electrische generatoren, waterzuiverings installatie en grenst aan aan een start- en landingsbaan met verkeerstoren.
  • Er hangen 26 kranen aan het dak hangen en 72 kilometer aan ‘track’ om vliegtuigonderdelen van de ene naar de andere plek te hijsen.
  • Onder de fabriek is een tunnelsysteem van 3.7 kilometer lang
  • Er zijn 1300 fietsen om medewerkers van de ene naar de andere plek te brengen
  • Het gebouw telt 1 miljoen lampen om alles te verlichten
  • De deuren van de hal zijn zo groot als een American Footballveld (per stuk) en de tekeningen die erop staat zijn de grootste digitale tekeningen in de wereld (volgens Guiness Book of Records)

Zie onze foto’s hier of een 4 minuten video van de 777 assemblage hieronder:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten