vrijdag 17 juli 2009

Grafitti

Een van de dingen die me opviel toen ik terug was in Nederland was de grafitti overal. Dat zie je hier in Seattle nergens. Maar rond Amsterdam is er geen geluidswal, brug of muurtje te vinden zonder graffiti erop. Wat ook opviel is dat de groep CBS nog steeds de ‘grafitti-scene’ domineert.

Ik zat in 1988 op het Amstellyceum in Amsterdam-Oost. In mijn klas zaten een paar jongens die lid waren van CBS (de “Criminal Bombing Squad”). De leden van CBS hadden schuilnamen zoals Pengo, High, Kaz, Bar, Banana en Para.

DSCN9840Sommige leden van deze groep maken tevens deel uit van de ‘harde kern’ van Ajax fans (de F-Side) en hebben o.a. de graffiti gemaakt in de Amsterdam Arena (zie foto)

Op een dag in 1988 ontbraken er een paar jongens in de klas. Ze waren gearresteerd vanwege een steekpartij met dodelijke afloop tijdens een bruiloft.  Sommigen deden hun eindexamen dat jaar vanuit de Bijlmerbajes.

Nu -meer dan 10 jaar later- ben ik op weg naar Schiphol (voor de terugvlucht naar Seatte) en zie ik een grote graffiti langs de ring bij Amsterdam: “Para can’t be stopped”. Ik maak snel een foto. 
Even lijkt het alsof het weer 1988 is en ik op weg ben naar school. 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Update: ik kreeg net een email van iemand van AFCA dat Para Smit is overleden. Gecondoleerd.
Een mooie TV documentaire is hier te vinden: link. In Memoriam hier en condoleance register hier

3 opmerkingen: