zondag 28 juni 2009

Computer crash…

Ik lees net een interessant artikel dat de crash met vlucht AF447 van Air France veroorzaakt zou zijn door een aaneenschakeling van computer storingen. Volgens dit artikel zou de computer van de Airbus de automatische piloot hebben uitgeschakeld omdat er tegenstrijdige snelheidsmetingen waren. De piloten moesten het vliegtuig daardoor met de hand besturen.

Airbus maakt gebruik van een fly-by-wire systeem wat bestuurd wordt via een kleine joystick. Fly-by-wire betekent dat het toestel bestuurd wordt door computers. Dat wordt dan lastig als blijkt dat bij vlucht 447 zowel de hoofdcomputer (flight contol primary computer) als de reservecomputer (flight control secondary computer) kort na elkaar uitvielen.

In een Airbus toestel is de computer de baas. Boeing daarentegen geeft de piloot de mogelijkheid om de computer te overrulen. In 1988 was er ook een computerstoring bij een Aibus 320 van Air France. Vlucht 296 had 133 passagiers aan boord en crashte bij het maken van een “fly-over” tijdens een luchtvaartshow. De piloot probeerde meer gas te geven om te stijgen maar de computer wilde landen en negeerde daarom de instucties van de piloot. De computer won met als resultaat dat het vliegtuig crashte. De aanpak van Boeing lijkt mij veiliger…


Volgende keer dat ik vlieg even opletten dat ik in een Boeing stap!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten