woensdag 8 april 2009

Sponsoring

SDC11387

Interessant om te zien hoe ze hier met belastinggeld omgaan. Elke maand ontvang je een Newcastle krantje waarin precies staat waar het belastinggeld aan uitgegeven wordt. Ik weet bijvoorbeeld precies hoeveel van mijn belastinggeld wordt uitgegeven om de YMCA van Newcastle te bouwen, een miljoenen sportcomplex voor de “community”.

Om belastinggeld te besparen zie je overal creatieve sponsorprogramma’s. Bijvoorbeeld de teakhouten bankjes die je overal in parken ziet zijn gesponsored. Bedrijven of particulieren kunnen een bankje kopen als een soort herdenksteen.

Iedereen blij: de belastingbetaler hoeft niets te betalen voor de bankjes, parkbezoekers kunnen comfortabel zitten en de nabestaanden kunnen het gebruiken om iemand te herdenken of te eren.

SDC11388  SDC11390

Testimonial-Photo-OneCommunicationsIn dezelfde categorie valt het programma
Adopt a highway”. Bedrijven kunnen een snelweg adopteren in ruil voor marketing. Het sponsorgeld dient om de snelweg te onderhouden.

Je kan ook afritten sponsoren als je je bijvoorbeeld ergert aan zwerfafval: 

“This ramp is sponsored by Raul Pesch”.

Het wement van dit soort ‘community sponsoring’. Van snelwegen tot opvang voor daklozen en sportscholen voor kinderen uit arme gezinnen. Alles draait hier om community en democratie. Mensen kijken veel minder naar de overheid maar nemen zelf initiatief. Misschien is dat de reden dat het er hier zo tip-top uitziet?

En als de overheid er echt een zooitje van maakt, en je denkt dat je het beter kan, dan stel je jezelf verkiesbaar. Publieke functies worden hier democratisch gekozen: de politie- en brandweercommadant, de rechter, de raadsleden, de gouveneur en natuurlijk ook de burgemeester. Democratie zoals het bedoeld is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten