zaterdag 28 maart 2009

Voetbal, American style

Seattle SoundersVoetbal was hier tot voor kort een vrouwensport. Kleine meisjes gaan in Amerika op ballet of op voetbal, net zoals in ‘t Gooi kleine meisjes op ballet of hockey gaan. Maar dit verandert snel. In Amerika is een professionele voetbal competitie en sinds deze maand heeft Seattle z’n eigen voetbalteam: de Seattle Sounders (sponsored by Xbox 360!). De openings wedstrijd was vorige week.

Voetbal is nieuw voor Amerikanen. Vooraf is daarom een grondige analyze maakt van voetbalwedstrijden over de hele wereld en goed gekeken naar sfeer, liederen, feest, hooligans en alles wat je normaal bij een voetbalwedstrijd verwacht. Vervolgens zijn een stel specialisten ingehuurd om dit precies na te bootsen.

Scarves Up!Probleem is dat ze geen hooligans hebben. Rellen bestaan hier niet. Tweede probleem is dat fans hier normaal gesproken niet gescheiden worden. Fans en tegenstanders zitten door elkaar. Om toch een soort F-Side te creeren is een  een apart supportersvak gemaakt, gevuld met luidruchtige jongeren.

Deze ‘booster club’ kreeg gratis bier. Om de sfeer erin te brengen… Ook hebben de Sounders een eigen live band en is in alle haast een clublied gecomponeerd.  Typisch Amerikaans is dat er na elk doelpunt vuurwerk wordt afgestoken en bakken met confetti op het publiek wordt afgevuurd. Ook Amerikaans is dat mensen kinderen en ook babies meenemen naar sportwedstrijden zoals deze.
Sport is een familie-uitje hier.

De Seattle Sounders wonnen met 3-0 van de New York Red Bulls. De Amerikanen vonden het leuk want de wedstrijd van morgen is ook weer compleet uitverkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten