zaterdag 10 januari 2009

Onverschillig

01[1] Je zou iedere ouder die net een kind heeft gekregen de DVD serie kado moeten doen van “Supernanny” (of EHBO - eerste hulp bij opvoeden- zoals het in Nederland heet). Misschien ligt het aan onze kinderen of onze opvoeding maar het is allemaal heel herkenbaar.
Zie hier wat afleveringen online
.

Jackie is nu 4 en een half jaar en heeft een soort onverschilligheidsperiode. Laatst was hier een vriendje op bezoek om haar te spelen. Jackie en Jacco hadden alle speelgoeddozen omgekeerd en haar kamer was een grote puinhoop. De volgende dag ontdekte ik dat er ook paarse viltstift op het witte tapijt zat.

“Hoe komt die viltstift hier op het tapijt?” vroeg ik boos. “Dat heeft Jacco gisteren gedaan” antwoordde Jackie. Op hetzelfde moment zag ik op haar been en vingers dezelfde viltstift strepen. “Ik geloof er niet van”, zei ik, “je been en vingers zitten onder dezelfde kleur viltstift”. Jackie was duidelijk betrapt. Ze kijkt me doordringend aan en zegt met veel gevoel voor toneel: “Oeps” (terwijl ze overdreven haar wenkbrauwen optrekt en hand voor haar mond houdt).

Hil kreeg met dezelfde eigenwijze houding te maken toen ze boos op Jackie was. Jackie was op de Xbox een spelletje aan het spelen terwijl Hilde Marcus aan het verschonen was. Ondertussen riep ze “Mam, mam, mam…” en dat wel 100 keer. Hilde antwoordde dat ze bezig was met Marcus en dat Jackie even geduld moest hebben. Maar het gezeur ging door. Toen Marcus verschoond was liep Hilde naar Jackie toe, deed de Xbox uit en vertelde haar dat ze voortaan moet luisteren en niet zo haar zin moet doordrijven. “Geeft niets hoor Mam dat je boos bent, ik hou toch nog wel van je” was het antwoord…

Wat moet je daar nou mee? Misschien heeft Supernanny nog wat tips?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten