vrijdag 21 november 2008

Bye bye Beijing!

China voelt een beetje als een andere planeet. Komt ook omdat bijna niemand op straat hier Engels praat of verstaat. Gisteren stond er een kamermeisje voor m’n deur die de gordijenen dicht wilde doen voor de nacht. Ze zei schijnbaar iets van “close curtains for nighttime?” maar ik verstond er niets van. Toen ze het voor de 3 keer had herhaald werd het pijnlijk en dus zei ik maar “Yes thank you” en sloot vriendelijk glimlachend de deur… Dat antwoord sloeg duidelijk nergens op en dus begon het hele gesprek van voren af aan. Opeens begreep ik hoe Joeri zich altijd voelt wanneer hij eten gaat bestellen bij de Chinees in Naarden-Vesting!

Er wonen 17 miljoen mensen hier in Beijing. De stad is gigantisch groot maar voelt toch (in tegenstelling tot bijv.Sao Paolo) heel veilig. Ik vroeg een Chineze collega hoe dan kan. Het is heel makkelijk, antwoorde hij. In de jaren 90 hadden we last van jeugdbendes en geweld. Toen heeft de regering op 1 dag 37 criminelen laten executeren. Daarna was het weer veilig. Later hebben we nog wat problemen gehad met verkrachtingen, maar sinds de doodstraf daarvoor werd ingevoerd is dat probleem nu ook verleden tijd. Simpel. De regering hier is erg pragmatisch :-)

SDC12281 The forbidden City

Ik kom volgens mij niet zo vaak meer in Beijing en dus heb ik vandaag een bezoek gebracht aan de Forbidden City, de Chineze muur, Tianas square (van de tanks), het National Center for performing arts en natuurlijk het ‘vogelnest’ stadion.

610x[1] National Center of Performing Arts

SDC12331 Birdsnest Stadium

Veel hier is indrukwekkend maar de Chineze muur slaat alles. De muur is 5660(!!!) kilometer lang en het grootste deel is gebouwd tussen 1368 en 1644.

De Chinezen hebben een gezegde dat luidt:

“One who fails to reach the Great Wall would not be regarded as a hero”.

Aangezien ik nu in het bezit ben van een certificaat waarop staat dat ik de Great Wall heb beklommen mag ik me dus vanaf nu officieel “Held” noemen. Yeah!

SDC12271  Raul (de held) op de “Great Wall of China”

Genoeg China. Terug naar huis. Er wacht Hil een GROTE VERASSING!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten