zondag 12 oktober 2008

A-tot-Z verschillen tussen Nederland en Amerika

We zitten hier nu 10 dagen en we voelen ons hier al aardig thuis. Amerika is een relaxed land om in te wonen en sinds mijn klaagzang afgelopen keer is het gestopt met regenen en schijnt de zon! (schijnt zeldzaam te zijn dus we genieten ervan zolang het kan). Langzaam aan merken we de verschillen met Nederland.

De verschillen van A-tot-Z:

Auto: Amerikanen fietsen (of lopen) amper. Alles gebeurd met de auto.

Belasting: BTW is 9% (ipv. 19%), Inkomstenbelasting zo'n 30%. Consumentenartikelen zijn hier goedkoper dan in Nederland en op auto's zit geen BPM waardoor ze meer dan 2x zo goedkoop zijn!

Criminaliteit: Criminaliteit is laag. Mensen hier zijn verbaasd als je ze vertelt dat je in Nederland je fiets of scooter met een ketting aan een hek vast moet maken of dat je je autoradio niet in je auto moet laten zitten.

Dik: De kans om dik te worden is hier groter dan in Nederland. Op elke hoek van de straat heb je wel een McDonalds, Burger King of andere hamburgertent. De verleiding om ongezond te eten is heel erg groot. Wij al vaak in de fout gegaan.

Datum: Mijn geboortedatum, 27 januari 1971, schrijf je als 01/27/1971. Tijd wordt aangeduid als 12-uursklok (AM en PM). We zijn al meerdere keren in de fout gegaan bij het invullen van een formulier of het instellen van een alarmklok.

Eten: Wacht in een restaurant "to be seated". Porties zijn GIGANTISCH. Bestel bijvoorbeeld een kleine Ceasar Salad, dat is even groot als een maatijdsalade in Europa. Alles wat je niet op kan kan je meenemen in een doggie-bag.

Fooi: Er wordt een fooi van 15% tot 20% van je verwacht voor de service. Dit geef je over het bedrag voor tax en de hoogte is afhankelijk van de kwaliteit van de service. Fooien geef je bij restaurants, taxi's, kappers en andere diensten.

Gallon: Benzine tanken gaat hier per gallon. Een gallon is ca. 4 liter en kost $4.

Huizen: Huizen zijn hier overwegend van hout. Keuken zijn overwegend oerlelijk.

Indeling: Huizen hebben een andere indeling. De voordeur komt uit in de woonkamer. De familie zit echter niet in de woonkamer maar in de Family Room. Dan is er nog een Den, Nook en  Bonus room, vraag me niet wat het precies is.

Jokes: Niet elke Nederlandse grap komt goed over in Amerika. Helemaal niet als het met sex te maken heeft. En als de grap wel leuk is dan reageren sommigen met "that's hilarious"... de ultieme dooddoener... "You are so funny!"... zucht.

Kids: Veel restaurants zijn ingesteld op kinderen. Je kind krijgt bij binnenkomst een kleurplaat en krijt en voor de baby hebben ze handige uitklapframes waar je je maxicosi in kan zetten. Soms krijgen ze na afloop een kadootje of een ballon.

Law Suit: Iedereen lijkt hier bang voor een law suit. Een verkeerde opmerking tegen een vrouw is sexual harassment. En bij alles wat je doet staat wel een disclaimer die het desbetreffende bedrijf vrijpleit van aansprakelijkheid.

Maateenheden: Alles is anders. Miles ipv. kilometers, square foot ipv. vierkante meter, gallon, fahrenheit, foot, feet, yard etc. etc. Je wordt gek.

Nude: Naakt is hier het grote taboe. Een zichtbare tepel en een film wordt gelijk bestempeld als 18+ maar als je 's ochtends de TV aanzet zie je wel reclames over viagra, met een vriendelijke oude man die vertelt over zijn langdurig stijve penis...

Omgangsvormen: Amerikanen zijn beleefd en vriendelijk. Ze beginnen spontaan een gesprekje, zijn sociaal, dringen niet voor. Ze complimenteren je ook met alles en nog wat: "Nice stroller, love your boots, what a cutie"... In het begin is dat vreemd maar na een paar dagen wen je eraan en ga je het ook doen.

Politie: De politie heeft hier gezag en respect. Als je wordt aangehouden moet je in je auto blijven zitten met je handen op het stuur. Grapjes maken tegen een agent of discussieren over een bekeuring kan je ook beter niet doen.

Rellen: Sportwedstrijden zijn een familie uitje. Kinderen worden meegenomen en alles verloopt zonder problemen. Rellen kennen ze hier niet. Het wordt typisch Amerikaans aangepakt. Groot, indrukwekkend en met veel spektakel en vuurwerk.

Stoplicht: Je mag rechtsaf slaan door een rood stoplicht.

Taxi's: In Nederland is een taxi een spiksplinternieuwe Mercedes of dure BMW. In Amerika zijn taxi's oud, geel en meestal compleet afgetrapt. Wil je luxe dan bestel je een towncar. Wil je nog meer luxe dan bestel je een (stretched) Limo.

Terras: Op een zonnige dag zit iedereen in het park maar een terrasje is hier een zeldzaamheid. Geen idee waarom niemand hier buiten op een terras zit. Misschien vinden ze het 'unconvenient' zonder airco en TV? Misschien regent het te veel?

Uiterlijk: Uiterlijk vertoon is minder belangrijk dan in Nederland. Je kan hier niet zien of iemand arm of rijk is. Mensen besteden minder aandacht aan hun auto of kleding. Ze kopen wat praktisch is. 80% van de mensen loopt op gymschoenen.

Volkslied: Iedereen staat op als het Amerikaanse volkslied speelt, hand op je hart en -indien gewenst- meezingen. Iedere Amerikaan kent het volkslied, het wordt geleerd op school. Ik moet zeggen dat zelfs ik kippenvel had.

WC: Veel toiletten hier zijn voorzien van deuren met grote kieren waar je dwars doorheen kijkt. Heel vreemd. Ik ben er nog niet achter wat daar nou precies de reden voor is. Misschien willen ze dat je minder lang poept?

Zebra: Al het verkeer stopt keurig als je een zebrapad benaderd. Je ziet hier geen aso's die keihard door de stad of door woonwijken scheuren. Als er kinderen in de buurt spelen hebben mensen geleerd langzamer te gaan rijden. Erg prettig!

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De grote kieren bij de toiletten zijn er om te voorkomen dat er bij gevaar iemand opgesloten raakt en hulpverleners er niet bij kunnen. Dit zal ongetwijfeld voort zijn gekomen uit dat bedrijven geen aansprakelijkheid willen wanneer er iets fout gaat.

    BeantwoordenVerwijderen