zondag 12 oktober 2008

Haat

De campagne van John McCain/Sarah Palin en de Republikeinen vertoont sterke gelijkenissen met de campagne die links destijds voerde tegen Pim Fortuyn. Ze staan achter in de peilingen en zijn daarom begonnen met een soort haatcampagne gericht op de persoon Barack Obama.

Waar Fortuyn door Ad Melkert en consorten systematisch werd afgeschilderd als een rechts-extremist, daar wordt Barack Obama door de Republiekeinen neergezet als terrorist en iemand die zijn vaderland niet lief heeft. Werkelijk alles wordt daarbij uit de kast gehaald. "Who is Barack Obama?" vraagt Fox News zich elke dag af.

De afgelopen weken wordt Obama ook geregeld bij z'n volledige naam genoemd:
"Barack Hussein Obama", waarbij de suggestie gewekt wordt dat hij een Moslim is.

En dat blijkt te werken. Een deel van de Amerikaanse bevolking denkt nu dat Obama een Moslim is, ondanks het feit dat het al meerdere malen bewezen is dat dat niet het geval is. Ondertussen is Sarah Palin druk bezig het publiek op te hitsen door verwijzingen te maken naar banden die Obama heeft met terroristen.

De onderbuikgevoelens van domme kiezers worden bewerkt. Het is een beproeft recept en werkte eerder ook al bij andere presidentskandidaten Michael Dukakis en John Kerry. Deze werden in de aanloop tot de presidentsverkiezingen ook systematisch neergezet als anti-Amerikaanse marihuana rokende hippies.

Maar dit keer lijkt de haatcampagne van de Republikeinen uit de hand te lopen. Net als bij Pim Fortuyn begint het domme deel van de Amerikaanse bevolking Obama te haten. Tijdens toespraken van McCain wordt geregeld uit het publiek geroepen dat Obama een terrorist is, een leugenaar en een verrader. Het ging zelfs zo ver dat McCain -of all people- Obama moest verdedigen toen een hersenloze vrouw haar zorgen uitte dat Obama een niet-te-vertrouwen Arabier is.

Er wordt een klimaat gekweekt waarbij een aanslag zoals bij Pim Fortuyn voor sommige idioten gerechtvaardigd wordt. De geschiedenis lijkt zich te herhalen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten