maandag 29 september 2008

Afscheid

DSC_1917 Fascinerend om te zien hoe een kind van 4 jaar oud afscheid neemt. We hadden verwacht dat het een groot drama zou worden als Jackie zou merken dat al haar spullen werden ingepakt en haar roze kamertje (wat ze altijd zo graag wilde) weer werd gewit. Het tegenovergestelde was echter waar. Ze heeft geen kik gegeven en gaat ermee om alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Alleen op woensdag vorige week had ze in het geheim besloten om een "reddingsmissie" op touw te zetten. Ze was zonder dat de verhuizers er erg in hadden haar kamertje ingeslopen en pakte stiekem haar blauwe lievelingsbeertje uit de mand. Daarna kwam ze onze slaapkamer binnenlopen, hield het speelgoedbeest triomfantelijk in de lucht en zei:

"Kijk Pap en Mam, ik heb mijn blauwe beertje gered van de verhuizers!".

Eergisteren vroeg ik haar of ze eigenlijk wel wist waar we woensdag heegaan.
"Naar Amerika!" antwoorde ze vrolijk. "Vind je dat leuk?" vroeg ik. Ze antwoorde dat ze het heel leuk vond en somde -zonder te aarzelen- een top 3 op: 

1. je hebt er grote speelgoed winkels,
2. je hebt er grote snoepwinkels,
3. we kunnen daar spelen in de sneeuw en sneeuwballen gooien
.

Dat alles heel resoluut en met haar eigenwijze vingertjes in de lucht die 1-2-3 meetelden. Daarna stapte ze op en ging weer wat anders doen.
Jackie schijnt er niet echt mee te zitten.

Het enige moment waarop ze duidelijk emotioneel was, was op haar laatste schooldag. Op school liet de Juf de kinderen op een wereldbol zien waar Amerika lag en iedereen zong "Dag Jackie, dag, dag" op het ritme van "Dag Sinterklaasje". Dat heeft een enorme indruk op haar gemaakt. Toen Jackie thuiskwam ging ze gelijk naar mijn vaders kamer en wilde niet gestoord worden. Mijn moeder kwam even kijken wat ze aan het doen was maar kreeg het verzoek haar nu even niet te storen. "Ik ben nu even bezig, Nana".

Vervolgens schreef ze zelf een afscheidsbrief met alle namen van de kinderen. Op eigen initiatief! En ze maakte een tekening van een vliegtuig (wat nog op een vliegtuig lijkt ook!). Zie hieronder een foto's en de fonetische vertaling:

DSC_1910

Livu Kidu, tijmu, alex, flur, roos, roosmrijn, pipa, gaia
(Lieve Kinderen, Thijmen, Alex, Fleur, Roos, Roosmarijn, Pipa en Gaia)

DSC_1914

Geen opmerkingen:

Een reactie posten