zondag 24 augustus 2008

Dag 4 en 5: Indonesie

De laatste twee dagen hebben we doorgebracht in Indonesie. Ondanks dat ik er al een paar keer eerder op vakantie geweest ben, heeft het land me toch weer verrast.

Om van Singpore naar Indonesie te vliegen is vreemd. De landen verschillen van elkaar als dag en nacht. In Singapore is alles goed geregeld en hoef je geen minuut te wachten bij de douane (terwijl het veel drukker is). In Jakarta sta je minstends een half uur in de rij te wachten op een "Visa on Arrival". Voor de afhandeling zorgt 1 enkele immigratie-officier. De arme man moet een heel proces doorlopen per tourist. De arme toerist moet lang wachten. Het proces kan vrij makkelijk verbeterd worden als je het mij vraagt...

Net als de Filipijnen kent Jakarta strenge beveiliging. Overal staan beveiligingsmedewerkers en detectiepoortjes. Het verschil met Manilla is echter dat het hier meer een poppenkast is dan daadwerkelijke beveiliging. De inwoners hier noemen het "het beveiligings theater". Bij het hotel haal ik mijn camera uit m'n zak maar vergeet m'n iPhone. Het alarm van het detectiepoortje gaat af. Een vriendelijke beveiligingsbeambte bedankt me en geeft de camera terug, zonder verder te controleren waarom het alarm precies af ging.

SDC10612 (2)

Hetzelfde gebeurt bij aankomst bij Microsoft Indonesie. Het kantoor zit in de Stock Exchange Building in Jakarta en de beveiliging hier is op het eerste gezicht super hoog. Detectiepoortjes, rontgenscanners en veel bewakers verwelkomen je bij aankomst. Mensen lopen echter om het detectiepoortje heen. Ik volg ze met mijn koffer en laptop tas en wordt direct aangehouden. De beveiliger vraagt me waar m'n pas is. Ik vertel hem dat ik op bezoek ben en nog geen pas heb. Hij wijst me vriendelijk naar een balie (achter de beveiliging) waar ze een pasje voor me kunnen maken. Ook vraagt hij of hij mijn koffer en laptop tas mag meenemen. Niet om te controleren, blijkt later, maar om de koffers te letter terwijl ik de pas aanvraag. Als ik een bom naar binnen had willen smokkelen was het me 100% zeker gelukt.

De mensen zijn hier allemaal erg aardig, inclusief de beveiligers. Ze zijn ook super slim. Ik ben zeer onder de indruk van het mooie Microsoft kantoor in Indonesie en de kwaliteit van het team. De meetings waren de beste die we deze week gehad hebben. Er zijn mensen die denken dat Jakarta een arme stad is met 99% Moslims. Dat merk je echter niet als je er bent. Af en toe zie je een vrouw in een Burka maar over het algemeen voel je je prima thuis tussen alle -laat ik maar zeggen- normale mensen.

Het Ritz Carlton Jakarta is het beste hotel waar ik ooit in m'n leven geweest ben.

SDC10636 (2)
Tennisbanen en een Tropisch Zwemparadijs op het dak!

Het Ritz Carlton grenst aan de Jakarta Shopping Mall. Nog nooit in m'n leven hebt ik zo'n indrukwekkende Shopping Mall gezien. Er is niets in Nederland en omstreken wat ook maar in de buurt komt. Prachtige architectuur & design en alles straalt luxe uit. Vloeren van gepolijst hardsteen, zwevende roltrappen een enorm imposante binnenplein. Het is niet normaal! Hierbij vergeleken is Magna Plaza in Amsterdam een derde wereld winkel. In de shopping mall kan je alles kopen, van Harley Davidsson motors tot Ferrari's en Bentleys aan toe.

SDC10651 (2)
Het imposante binnenplein van de Jakarta Mall (in het echt nog veel mooier)

SDC10639  SDC10644 (2)
Bentleys, Ferrari's,Harley's, Ducati's in een shopping mall in Jakarta

SDC10642 (2)   SDC10655

Een Amerikaanse collega die hier nu 2 jaar woont kan zijn enthousiasme voor Indonesie niet onder stoelen of banken schuiven. Hij probeert me over te halen om Seattle helemaal over te slaan en gelijk in Jakarta te komen werken. Je weet niet wat je mist verzekerd hij me. Hij vertelt over zijn huis en de levensstijl. Hij is ook een liefhebber van uitgaan en is op zo'n beetje alle hippe plekken in de wereld geweest. Hij nodigt me uit om vanavond mee uit te gaan in Jakarta. Je hebt nog nooit in je leven zo iets gezien als dit, belooft hij: "Forget Ibiza this is 10 times more impressive". Helaas kan ik mijn vlucht en hotel niet meer veranderen zonder boetes. Ik hou dit tegoed voor een andere keer.

Op naar huis: kusjes uitdelen, luiers verschonen en drakenverhalen voorlezen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten