vrijdag 4 juli 2008

Sophia

Restaurant Sophia is een van de populairste restaurants in Amsterdam en onderdeel van de keten van restaurants van de bekende chefkok Ron Blaauw. Vandaag heb ik er met twee Amerikaanse collega's gegeten.

Een tafel reserveren gaat prima! 
Er wordt duidelijk uitgelegd op welke tijden ze een tafel beschikbaar hebben en alles wordt ter controle keurig samengevat.
We hadden een tafel om 19:00.

Het restaurant ziet er hip en modern uit. Bij binnenkomst passeer je eerste een grote kleerkast bij de deur (waarom een uitsmijter in een restaurant???). Vervolgens word je, geheel naar Amerikaans voorbeeld, door een hostess welkom geheten. We waren echter een half uur te laat en dat veranderde de vriendelijke hostess in een belerende bazin: "U bent een half uur te laat" verweet ze ons.
"U mag van geluk spreken dat ik uw tafel niet heb weggegeven. U moet uiterlijk 20:45 weer weg". Lekker gastvrije en vriendelijke ontvangst. De toon was gezet.

Eenmaal aan tafel wilden we haar verzoek respecteren want wij waren immers een half uur te laat. Na een kwartier kwam er iemand wat brood brengen. We vroegen haar direct om een menukaart. "Ik zal even een kaart voor u halen", antwoordde ze en ze liep naar een collega om aan haar te vragen om ons een menukaart te brengen. 5 minuten later hadden we echter nog steeds geen kaart.
10 minuten later ook niet... We hielden een andere serveerster aan en vertelden haar dat we haast hadden en graag een menukaart wilden. Hetzelfde proces  herhaalde zich: ze liep naar een collega en lichtte haar in.
Het resultaat was helaas ook hetzelfde: geen menukaart.

We hielden een derde collega aan en smeekten haar om een menukaart.
"Ik ga het direct voor u regelen" antwoordde ze enthousiast. We vroegen haar met klem of ze de menukaart misschien zelf kon halen en brengen want de eerste twee pogingen waren mislukt. Ze glimlachte vriendelijk en liep naar een collega... om haar te vertellen dat we een menukaart wilden... en wonder boven wonder kregen we niet lang daarna een menukaart!!! HOERA!!!

Dit moet je vooral meemaken met Amerikaanse collega's... Die zijn in hippe restaurants zoals dit niets anders dan perfect bediening gewend. Voor hun is het wonderbaarlijk om te zien hoeveel moeite wij moeten doen om de meest simpele dingen gedaan te krijgen zoals een menukaart krijgen of een drankje bestellen.

Op Iens staan vreemd genoeg enkele reviews waarin de bediening als "goed" beoordeeld wordt. De enige conclusie die ik daaruit kan trekken is dat het hier recencisten betreft die normaal gesproken in Febo dineren. Het is namelijk overduidelijk dat Ron Blaauw zwaar bezuinigd op de bediening want die bestaat voornamelijk uit vriendelijke, maar weinig professionele (en weinig gemotiveerde) studentes in combinatie met een niet-werkend proces.

Na een wat ongelukkige start was onze hoop nu gevestigd op het eten.
Sophia serveert alleen "bites" (gerechten die ongeveer de grootte hebben van een voorgerecht). Over het algemeen was het eten lekker maar niets meer dan dat. De lamsbout was OK, de garnalen waren OK en de tonijn was OK. Alles werd weinig fantasievol opgediend en de smaak was OK. Over de gehele linie was het  een beetje saai. Het enige wat er echt uitschiet is de prijs. Die is namelijk HOOG. Voor de kleine gerechtjes betaal je gemiddeld zo'n 15 euro. Dat bedrag betaal je ook voor de Sophia hamburger: twee ienie-mini hamburgertjes (ter grootte van een flinke munt). Nou vind ik het normaal gesproken niet erg om dit soort bedragen te betalen en ik vind het ook niet erg als de porties klein zijn. Maar als het eten zozo is en de bediening matig dan vraag ik me af WAARVOOR ik eigenlijk betaal? Het doet me erg denken aan "de nieuwe kleren van de Keizer".
Erg pretentieus allemaal.

De bediening was overigens wel stipt op tijd om ons te vertellen dat het 20:45 was en dat onze tijd er inmiddels op zat. Dat we meer dan een half uur op de menukaart hadden gewacht veranderde daar weinig aan. Maar wij zijn de beroerdste niet en verlieten volgens afspraak de tafel om aan de bar nog een drankje te doen. Ik bestelde een Coca Cola, en kreeg een Pepsi, ook al "net niet". En dat is dan gelijk een mooie samenvatting van Sophia: net niet.

2 opmerkingen:

 1. This place is over-priced and over-rated. They won't last.
  This must have been a terrible dining experience.
  Maybe Sophia will go out of business with their rude and un-friendly attitude with no experience in customer service.
  Do not recommend this place to anyone.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. This place is over-priced and over-rated. They won't last.
  This must have been a terrible dining experience.
  Maybe Sophia will go out of business with their rude and un-friendly attitude with no experience in customer service.
  Do not recommend this place to anyone.

  BeantwoordenVerwijderen