maandag 16 juni 2008

Op House Hunting in Seattle

Ben vertrokken naar Seattle om daar een weekje op "house hunting trip" te gaan. Het weer hier is momenteel perfect (25 graden, zon en strakblauwe lucht). Doordat het zo helder is zie je in de verte "Mount Rainier" liggen wat een indrukwekkend, surrealistisch gezicht is. Het lijkt wel of je op een sterk ontwikkeld maanlandschap ben geland met alle omringende bergen en de gigantische "Mount Rainier" in de verte.

Alles is overigens perfect geregeld door Microsoft. De vlucht, hotel, huurauto etc. worden volledig betaald, incl. -als Hil niet zwanger zou zijn- vrouw en kinderen. En je krijgt een "relocation agent" toegewezen die je stap voor stap helpt met de emigratie. En die hulp is erg nodig kan ik zeggen want een emigratie is naar nu blijkt vergelijkbaar met een gemiddelde militaire operatie.

Vandaag had ik een afspraak met Catherine, onze relocation agent. Na een beleefd openingsgesprekje bleek Catherine gewoon Nederlands te spreken. Ze was zelf 3 jaar eerder geemigreerd. Dat is wel zo handig want ze kon daardoor precies uitleggen waar je speciaal als Nederlander rekening moet houden. En dat is zoals gezegd een hoop. Je moet een bankrekening openen, social security nummer aanvragen, postbus openen, creditcard bestellen, scholen uitzoeken, verzekeringen afsluiten, taalles regelen, tijdelijke inboedel bestellen etc. etc.
Dit alles zit overigens ook in het relocation package, dus je betaalt er geen cent voor maar het is wel een hoop geregel.

Zaterdag en zondag hebben we de hele dag rondgereden om te kijken naar allerlei koop- en huurhuizen. Huizen zijn hier een apart verhaal. Nieuwbouw bijvoorbeeld bestaat over het algemeen uit vrij grote huizen (minimaal 200 m2) maar op een superklein stukje grond (je mag blij zijn als je tuin 3 meter diep is). De reden hiervoor is dat Amerikanen geen interesse hebben in een tuin (te veel onderhoud en ze zitten liever binnen met airco en tv denk ik) en bovendien zijn de grondprijzen in Seattle erg duur. De lokale economie is immers booming. Microsoft, Boeing, Starbucks en Amazon hebben allemaal het hoofdkantoor hier en dat stimuleert de lokale economie enorm (overal in de stad wordt gebouwd).

Wil je een groter stuk grond dan moet je een wat ouder huis kopen (bouwjaar 1980-1990). Je krijgt dan voor dezelfde prijs een enorm huis met enorme hoeveelheid grond. Tijdens het rondrijden kwamen we langs enkele van dit soort woningen. Waanzinnig! Alleen relatief duur (en we moeten ons huis op de Schubertlaan dan verkopen). Ik zie ons dit op korte termijn dus niet kopen.
Maar het is zeker iets om naar toe te werken :-)

Property Photo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten