dinsdag 17 juni 2008

Driving in the USA

Auto's zijn hier veel goedkoper dan in Nederland. Kan ook niet anders want Amerikanen betalen maar 6.5% BTW (tegen 19% in Nederland) en kennen geen BPM (die in Nederland een additionele 40%(!!!) extra is). Ook hebben ze geen slurptax of andere verkapte belastingen op auto's. Een auto (en de benzine) is daardoor meer dan 2x zo goedkoop in Amerika.

Dat zie je ook terug in de huurauto's. Ik heb bij aankomst een grote SUV gehuurd voor maar $40 per dag en cross daarmee iedere dag als yank over de snelwegen. Auto in D(rive) en gassen. Rijden is hier anders dan in Europe. Alles is gericht op gemak. Alle auto's zijn daarom automaat en het hele leven is ingericht op auto's (overal genoeg parkeerplaatsen, drive thru's, valet parking, 3 car garages etc.).

Wat opvalt is dat mensen echt heel beleefd zijn in het verkeer. Iedereen laat je bijvoorbeeld voor gaan als je je knipperlicht uit doet. Echt iedereen! Er is werkelijk geen moment geweest dat iemand bij mij het "gaatje dicht hield", zelfs niet als je op het allerlaatste moment probeert in te voegen (omdat je bijv. een afslag over het hoofd hebt gezien). Heel vreemd om dat als Nederlander mee te maken...

Voetgangers en kinderen worden hier net zo behandeld als heilige koeien in India. Als je als voetganger een zebrapad benaderd dan stopt iedereen. Auto's, motoren, fietsers, alles komt compleet tot stilstand. Als je je desondanks nog steeds onveilig voelt dan kan je aan het begin van het zebrapad een vlaggetje pakken zodat je beter zichtbaar bent. Dat vlaggetje hang je dan aan de andere kant weer terug (nadat je veilig overgestoken bent).

De vlaggetjes hangen er weken later nog steeds :-)

Ook heel gek is het hoe Amerikanen om gaan met kinderen in het verkeer. Deels is dit gebaseerd op regels maar het heeft ook veel te maken met mentaliteit. Als bijvoorbeeld de schoolbus stopt dan stopt iedereen in de nabije omgeving. Een stoppende schoolbus heeft een soort "Matrix effect", alles staat stil. Achter de schoolbus vormt zich letterlijk een "file" en zelfs op de andere weghelft stopt iedereen totdat alle kinderen veilig zijn uitgestapt en -indien nodig- overgestoken. Dat kan minuten duren maar desondanks houdt iedereen zich strikt aan de regels.

Die voorzichtigheid met kinderen zie je ook elders op straat. Ik was op house hunting in een buurt waar kinderen op straat aan het spelen waren. Alle auto's minderden direct vaart en gingen vervolgens extreem langzaam (<2 km/u) rijden om er absoluut zeker van te zijn dat er geen ongelukken gebeuren.

Het is dan weer vreemd dat je wel weer door rood licht mag rijden. Als je rechts voorgesorteert staat en het stoplicht staat op rood dan mag je door rood rijden om rechtsaf te slaan. Je moet daarvoor wel eerst volledig tot stilstand zijn gekomen bij de stopstreep en goed om heen hebben gekeken om er zeker van te zijn dat je geen auto's of voetgangers afsnijdt. Is dat niet het geval dan sla je rechtsaf door rood.

Waar je ook aan moet wennen zijn kruisingen. Hier heeft rechts geen voorrang maar mag de eerste die stil staat ook weer als eerste doorrijden. Dit systeem werkt perfect. Iedereen rijd tot de stopstreep (waar je ook echt moet stoppen), kijkt vervolgens de andere verkeersdeelnemers aan en rijdt een-voor-een het kruispunt over. Een heel orderlijk en veilig systeem. Geen frustraties over lange rijen auto's die van rechts komen, mensen die hard het kruispunt over scheuren of automobilisten die er vlug tussen proberen te voegen.

Na enkele dagen is het hele systeem van straatnamen me nu ook (enigszins) duidelijk. Het is eigenlijk wel een logisch systeem. Elke stad heeft een main street (dorpstraat). Van daar uit worden alle horizontale straten "avenue" genoemd en alle verticale straten "street". Ze krijgen allemaal een opvolgend nummer (1st avenue, 2nd avenue, 3rd avenue etc.). Die nummering begint overigens aanbeide kanten van de main street, dus er zijn twee 1st avenue's, twee 2 avenue's etc. Om onderscheid te maken worden de staten daarom voorzien van een richting (NE zijn dan alle avenue's en staten ten Noord Oosten van de main street). Een typische straatnaam is bijv. 15600 NE 8th Street, dit is nummer 15600 op de 8ste straat ten Noord Oosten van de main street. Het nummer (15600) geeft ook eens nog de kruising met de dichtsbijzijnde avenue aan, in dit geval 15th Avenue.

Snap je het nog???

Geen opmerkingen:

Een reactie posten