woensdag 2 oktober 2002

2002: Raul 10 jaar bij MS!

picture 015
Een enigszins aangepaste versie van mijn aanstellingsbrief (punt 4 t/m 15 zijn gemakshalve gewist).
Mijn start salaris was 2400 gulden per maand. Ik had destijds geen idee hoe ik dat ooit kon opmaken Smile

 

picture 001
1 oktober 1992: het OPENV (Operation Environment) Support Team is klaar voor MS-DOS 6.0 en Windows 3.1
bovenste rij: Hans, de manager van het team
middelste rij: Raul (Application Support Trainee in "hip" zijden overhemd), Richard, Pieter, Gerard, Leo, Marco
onderste rij: Fred, Peter, Marcel

Hoe zag de IT wereld eruit in 1992?

- Hot Hardware: Intel 486DX2, Creative Labs Sound Blaster, CD-ROM (1 speed)
- Hot Software: MS-DOS 5.0, Windows 3.0, Qemm, WordPerfect 5.1, Novell Netware
- Wishlist: MS-DOS 6.0 (met DoubleSpace), Windows 3.1 en natuurlijk Word for Windows!

 

Microsoft in 1992

De gemiddelde persoon die ik destijds vertelde dat ik bij Microsoft werkte had er nog nooit van gehoord. Het werd duidelijk als ik het omschreef als een soort IBM, iets met computers. Ken je die c:\> die je wel eens in beeld ziet? Nou, die is van ons!

 picture 011
Het Microsoft productaanbod in 1992

- Microsoft start in Amerika de eerste TV reclame campagne in haar bestaan. De campagne moet het voordeel van Windows aan een breed publiek tonen.

- Microsoft lanceert Windows 3.1 en breekt voor het eerst de magische grens: 1 miljoen mensen reserveren een kopie van het nieuwe besturingssysteem. Om de verwachte support vragen te ondersteunen worden wereldwijd 500 extra support engineers aangetrokken. En een daavan was ik!

- Eind 1992 wordt de eerste versie van Windows geleverd met ingebouwde netwerk mogelijkheden: Microsoft Windows for Workgroups 3.1. Tevens ziet "Microsoft Access for Windows" het daglicht.

- De omzet in 1992 bedraagt 2.7 miljard dollar met een winst van 708 miljoen dollar

picture 014
ter vergelijking: vandaag de dag is de omzet 28 miljard dollar en de winst 12 miljard dollar

- In 1992 wordt de 1e verjaardag van het World Wide Web gevierd.

- Wereldwijd zijn er minder dan 50 websites(!)

- Microsoft.com bestaat nog niet, de eerste versie ziet pas in 1993 het daglicht:

flshbk_starmap

de eerste versie van www.microsoft.com (1993)


De huisvesting door de jaren...

picture 006 picture 002
picture 003 picture 004
van linksboven naar rechtonder:
het Microsoft Nederland hoofdkantoor in 1992 op de Jupiterstraat in Hoofddorp met daarnaast het gebouw voor PSS op de Neptunusstraat (op de 3e verdieping van het PTT gebouw). De hereniging van Sales en Support vond plaats in 1995 in het nieuwe gebouw op de Saturnusstraat. Rechtonder: een van de twee huidige hoofdkantoren op de Boeing Avenue in Schiphol-Rijk.

 

De stap van Support naar Sales

Op 22 maart 1995 was er voor distributeurs en resellers een grootse Windows 95 introductie in het Holiday Inn Crowne Plaza Hotel te Hoofddorp. Op het allerlaatste moment (en totaal onverwacht) ging Onno's vrouw echter bevallen en had onze "main speaker" opeens hele andere prioriteiten...

Grote paniek! De speurtocht naar een vervanger werd gestart en ik werd letterlijk van de telefonische support afdeling geplukt en gevraagd of ik met spoed "een sessie" zou kunnen overnemen van Onno. Als je bij een sessie uitgaat van 15 tot 20 man dan is de verassing erg groot als je bij aankomst in het Crown Plaza van de hostess te horen krijgt dat er 400 man verwacht worden...

raul 005
800 ogen op je gericht en PowerPoint slides die zowel voor het publiek als voor de presentator nieuw waren. Het was dus een hele uitdaging om bij elke slide even snel een vloeiend verhaal te verzinnen maar wonder boven wonder verliep de presentatie vlekkeloos!

De overstap naar de sales afdeling was daarna snel gemaakt...

In de pers...

raul 006

raul raul 003

raul 001

raul 002 raul 004

raul 007

 

Party Time!

picture 009
Mijn eerste Company Party met Arthur, Marcel, Raoul en de vrouwen...

picture 010
met Marco Borsato (met microfoon) en daarachter Raoul (met snor)

picture 016 picture 017
"mini-me" uitvoeringen van Dirk en Gerrit-Jan

picture 008
groepsfoto tijdens het Gala diner op mijn eerste Global Summit in Montreal 1996 (klik de foto om iedereen wat beter te bestuderen en vergeet vooral niet Onno, Jacob Jan en Frank Hamming op te zoeken...)

En dan is het alweer 10 Jaar later...

10 jaar geleden moest ik m'n vrienden uitleggen wie Microsoft was en welke producten we maakten. Sindsdien is de omzet van Microsoft vertienvoudigd(!) en heeft iedereen wel eens van Microsoft gehoord. Ik heb het allemaal van heel dichtbij mogen meemaken: de opkomst van het Windows platform, Microsoft Office, de introductie van Windows NT, de waanzinnige Windows 95 tijd, de opmars van het World Wide Web en e-mail, BackOffice, Windows 2000 Server, Windows XP en last but not least: de Xbox!
img_0008
Raul 10 jaar later achter zijn versierde bureau (met dank aan Renata!)

Ik denk dat de komende tien jaar minstens net zo dynamisch gaan worden als de afgelopen tien jaar. Met .NET en Web Services staan we aan de vooravond van een totale integratie van apparaten, bedrijfsprocessen, data en internet. Daarnaast krijg je de strijd om de "living room": de PC als centraal entertainment center met producten als Windows XP Media Center Edition en de opvolger van de Xbox. De mobiele & wireless markt met Windows CE en de Microsoft Smart Phone. De opkomst van de Microsoft .NET Enterprise Servers en niet te vergeten de nieuwe producten Longhorn, Yukon, Palladium en de Tablet PC!

The future is so bright you got to wear shades!

picture 018

 

Tot over 5 jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten